Як правильно вибрати папір для принтера?

Здавалося б, вибір паперу для принтера, що може бути простіше? Достатньо купити пачку в магазині та починати друкувати. Але не все так просто, різноманітність паперу вкрай велика, а ціни на неї відрізняються часом дуже сильно. Цілком зрозуміло, що багато людей, не бачачи різниці, та й бажаючи заощадити, віддають перевагу дешевшим упаковкам.

Як правильно вибрати папір для принтера

Як наслідок, навіть механічні пошкодження та зношеність техніки не є настільки частими причинами виходу принтера з ладу, як використання неякісного та невідповідного паперу.

Саме тому дуже важливо розуміти, як правильно вибирати папір для принтера, і на які моменти, окрім ціни, звернути увагу, щоб не зіткнутися з передчасним виходом техніки з ладу та, як наслідок, додатковими непередбаченими витратами.

Папір адаптований під принтер

Перш за все, варто звернути увагу на те, що папір повинен підходити під принтер. Це стосується і розміру, і його густини, і якості. Так, далеко не всі принтери підтримують різні розміри паперу, а якщо ви маєте в своєму розпорядженні техніку, яка працює з різними форматами, то інформацію про закладений в принтер папері потрібно вказати під час запуску друку.

Що стосується щільності, то від цього залежить і наскільки текст чи зображення просвічуватиметься через папір, і чи зможе папір пройти через сам принтер. Так, занадто щільні варіанти (більше 250 г на квадратний сантиметр вважається картоном, а не папером) можуть не пройти через принтер, особливо якщо під час просування паперу він загортається, занадто тонкий папір може порватися і застрягти всередині. Оптимальним варіантом є щільність 80-95 грамів на квадратний сантиметр.

Також виробники паперу часто вказують, наскільки їхній продукт підходить під струменевий або лазерний принтер. На цей момент вам варто звернути увагу при покупці.

Якість паперу

Один із найважливіших параметрів, який водночас досить складно регламентувати. Якість визначається сукупністю факторів, серед яких і щільність, і колір паперу, та його екологічна безпека.

Багато хто вважає, що якість паперу залежить безпосередньо від виробника, і певною мірою це правда, оскільки дешевий папір під невідомими марками може бути створений не з безпечних матеріалів, наприклад. Однак якщо говорити про всіх провідних виробників, які випускають і самі принтери, і папір для них, то кардинальної різниці не спостерігається. Швидше вибір паперу варто робити на підставі власних потреб та переваг.

Вартість паперу – найважливіший критерій

Можна було б говорити, що на вартість не варто звертати увагу, оскільки вона не визначає якість, наприклад. Однак на практиці саме ціна є головним фактором, від якого відштовхується покупець, оскільки економічну обґрунтованість покупки ніхто не скасовував і не скасує.

Як наслідок, правильний підхід до вибору паперу полягає в тому, щоб врахувати всі фактори, які необхідні для якісного друку, але при цьому не переплачувати за марку або непотрібні характеристики. Тому важливо вибрати папір з належними параметрами, а з усіх відповідних варіантів можна вибрати більш доступні. Якщо ж такий папір виявляється вам не по кишені, то подумайте над тим, якими моментами ви готові знехтувати, щоб зробити своє придбання дешевшим.