Чому виробники оргтехніки проти заправки картриджів?

Понад 50 млрд. доларів на рік – приблизно таку суму становлять втрати основних виробників принтерів на заправках картриджів «нелегальними» витратними матеріалами. То чому б їм не бути проти цього процесу, що набирає обертів, і не робити все можливе для його припинення? Саме цим вони і займаються, вигадуючи різні хитрощі та змушуючи покупця викласти свої кревні за брендовий товар.

Допустимий обсяг друку багатьох брендових картриджів становить не більше тисячі сторінок на місяць
Допустимий обсяг друку багатьох брендових картриджів становить не більше тисячі сторінок на місяць.

«Замініть картридж! Друк неможливий»

Такий невеселий напис рано чи пізно з’являється на екрані монітора кожного користувача. А, точніше, тоді, коли оргтехніка видала на-гора кілька сторінок. Наприклад, тисячу чи кілька. Розумний апарат відрахував запрограмовану кількість та перестав працювати за призначенням. І не важливо, що тонера вистачає і можна було б виготовити ще сотню фотографій або талмуди чорно-білого тексту.

Цікаво, що запрограмований ресурс виробляється повністю лише за низки обставин: наприклад, при більш ніж п’ятивідсотковому заповненні кожної сторінки безперервним друком, при рівномірному використанні всіх кольорів тощо. У цих випадках при розтині комплектуючої тонера в ній дійсно не було б або залишалося зовсім небагато. Насправді порошку часто виявляється … половина (або трохи менше) від початкового обсягу. Прикро!

Основні хитрощі жадібних виробників лазерних принтерів

  • Встановлення спеціальної мікросхеми (електронного чипа чи програмного забезпечення).  На ній зберігається інформація про кількість надрукованих сторінок. Повторне заправлення стає можливим лише в тих випадках, коли проводиться перепрошивка.
  • Оснащення пристрою плавким запобіжником.  По закінченні ресурсу він просто перегорає, і що не роби, апарат відмовляється реагувати належним чином на завдання користувача.

У 2007 році на ринку з’явилися криптографічні чіпи, покликані заборонити принтерам працювати з «неправильними» картриджами. У життя їх запровадила компанія Cryptography Research Inc. (CRI), щоб зацікавити своєю продукцією великих виробників. Технічні подробиці захисту не розголошуються. Відомо лише, що з кожного картриджа система генерує спеціальний код.

Ремонт принтерів та БФП Харків
На кожен хід жадібних виробників у винахідливих майстрів сервіс-центрів є відповідь

Що робити?

Один з варіантів – змінити розумний мініатюрний пристрій або плавкий запобіжник. Проте не все так просто. Знайти сумісний чіп або відтворити існуючий практично неможливо, оскільки інженери нагородили мікросхеми складними крипто-процесорами. А ось  перепрошити принтер  і вносити нововведення в програмне забезпечення, деякі професіонали беруться.

Суть процедури полягає у зміні ПЗ, у якому оргтехніка починає працювати навіть без горезвісного чіпа. Дехто намагається зробити це самостійно, використовуючи безкоштовні варіанти програм, при цьому більшість користувачів знаходить продукт не найкращої якості. Як результат – девайс перестає функціонувати зовсім. Інші застосовують платні сервіси, які, отримавши необхідну інформацію (назва апарату, номер версії ПЗ і т.д.), генерують нову прошивку. Імовірність того, що нічого не вийде, зменшується в порівнянні з першим варіантом, але все ж таки існує.

Багато покупців клюють на низьку ціну принтера і не підозрюють, що заміна картриджа коштуватиме дуже дорого.
Багато покупців клюють на низьку ціну принтера і не підозрюють, що заміна картриджа коштуватиме дуже дорого.

Крім того є ще один момент. Застосували неоригінальний або заправлений картридж ? Зробили додаткові втручання у роботу системи? У гарантійному ремонті вам буде відмовлено у всіх сервісних центрах виробників принтерів, які посідають у відповідних рейтингах лідируючі позиції.

А от якщо звернутися з проблемою до  спеціалізованого центру  – напевно, вам допоможуть і зможуть воскресити, здавалося б, нежиттєздатний агрегат!